Just nu känns alla andra nyheter som småskräp. Littorin hit och Littorin dit. Och Reinfeldts flosker och alla välgödda politiker i Almedalen för att följa den svenska floskelritualen.

Det känns också för mig lite som Johannes Anyuru skriver att plötsligt kläs Makten av på ett sätt jag nog inte riktigt kunnat ta in tidigare. Jag drabbas av  obehagliga insikter.

Först vill jag här kopiera Styrgruppen för Ship to Gaza, Sverige och deras brev till Greklands premiärminister. (Jag tror inte de har något mot om jag försöker, trots min bloggbesökarfattigdom, att sprida deras fina ord.)

Sedan ska jag utveckla egna tankar om varför Ship to Gaza är så viktigt just nu! Men här brevet:

”Ship to Gaza Sverige:  Låt våra skepp få segla! Öppet brev till Giorgios Papandreou, Greklands premiärminister

Publiceringsdatum:
                    2011-07-04

Giorgios,

med sorg och bestörtning mottog vi, passagerare och gräsrötter i den svenska folkrörelsen Ship to Gaza, beskedet att Din grekiska regering har fattat beslutet att förbjuda våra fartyg att lämna grekiska hamnar på sin färd mot Gaza. Vi är alla medvetna om de påtryckningar som Ditt land är utsatt för i dessa dagar, och vi känner alla djupt med det grekiska folket och de svårigheter som Ni just nu tvingas igenom. Som social demokrat och president för Socialistinternationalen kan det inte vara lätt att stå med mössan i hand när internationella bankirer dikterar villkoren för utförsäljning och privatisering av det grekiska folkets gemensamma tillgångar.

Det finns särskilda band mellan Grekland och Sverige, mellan Dig och oss. De härrör från den inte alltför avlägsna tid då Ditt land tvingades in under diktaturens soldathäl. Då blev Du och Din familj tvungna att söka en fristad i vår kalla Nord – en ödets nyck som gör att vi nu kan skriva till Dig på vårt eget lilla språk i förhoppningen att bli förstådda.

Och då måste vi skriva så här: hur är det möjligt att en människa med Din bakgrund och politiska övertygelse gör gemensam sak med en ockupationsmakt som kollektivt bestraffar och spärrar in ett annat folk med en blockad som i princip hela världen betraktar som illegal, inhuman och förödande destruktiv för alla inblandade?

Hur är det möjligt att Din regering kan nedlåta sig till att vidta åtgärder mot oss och vår fredliga solidaritetskonvoj som om det var vi som bröt mot lagen och kränkte människors rättigheter?

Ship to Gaza och Freedom Flotilla är ett fredligt folkrörelseinitiativ som samlar ett tjugotal organisationer och deltagare från samtliga världsdelar. Vår idé är mycket enkel. Idealen om mänskliga rättigheter och folkrätt måste omfatta alla om de inte bara ska vara tomma ord. Blockaden mot Gaza är ett otyg som hindrar människor i Gaza från att arbeta, studera, bedriva handel, besöka släktingar och vänner – kort sagt, från att röra sig fritt. Blockaden lägger hämsko på all ekonomisk och social utveckling, skjuter arbetslösheten i höjden, är medicinskt livsfarlig, berövar unga människor framtidstro, befordrar kriminalitet och terrorism. Blockaden är nämligen först som sist ett effektivt hinder för den dialog som är den enda framkomliga vägen mot fred och rättvisa i regionen.

Vår aktion är helt igenom fredlig. Våra fartyg kommer lastade med efterfrågade förnödenheter och solidaritet. Vi vill sända ett budskap till Gazas instängda invånare: världen har inte glömt er, ni är inte ensamma. Vi vill också sända ett budskap till världens ledare, inklusive Dig, Giorgios Papandreou: nu får det vara slut på passiviteten! Det internationella samfundet måste i handling ta ansvar för den folkrätt och de mänskliga rättigheter som Ni berömmer Er av att försvara.

Låt oss få sända de budskapen!

Låt våra skepp få segla!

I solidaritet,

Styrgruppen för Ship to Gaza Sverige”

I brevet nämns något viktig jag tänk på så mycket. Så länge Israel på detta makabra sätt kan misshandla och plåga palestinier på detta Övervåldsamma och hatiska sätt medan Världen tigande låter så ske  (Israel bryter mot alla lagar och struntar i allt med Världens tysta godkännande.)kan aldrig den där så viktiga handen mellan muslimer och Västvärlden nås fram.

Hur någon kan tr0 att att människor som utsätts för makabert våld och övergrepp under decennier bara ska tiga och lida? Ska de det bara för att Västvärlden anser att det inte är så noga med dem och deras liv? Att deras liv är betydelselöst och underordnat.

Och vem är det som så vill skapa fram ett nytt religonskrig och får vi det, hur många finns då kvar sedan? Islamofobin som breder ut sig som en galen härdsmälta över västvärlden. Vad förväntar man sig? Att muslimer ska tiga och lida och svälja och ta vad skit som helst?

Herregud vakna människor.

Låt de poetiskt vackra skeppen segla iväg. De handlar om så mycket större än Israellobbyn någonsin kan förstå eller vill se. Det handlar om allas vår framtid i mänskligt möte och inte i ett uppseglande storkrig mellan Västvärlden och en  muslimsk värld som inte längre klarar bära de Överhögas galna attacker!

Silverstare

Annonser

2 responses »

 1. kao skriver:

  Jag blev så glad när jag först läste att skeppen återigen skulle segla till Gaza med förnödenheter. Hur dessa modiga människor med fred i sinnet och för att hjälpa ett svårt trängt folk återigen, med fara för sina liv, åker igen.

  HUR kan Papandreo, som själv varit så svårt utsatt, hindra skeppen att åka iväg pga påtryckningar?

  Dessa påtryckningar måste varit så hårda att han inte kunde göra på annat sätt. Till exempel: ”Om du låter skeppen avsegla från Pireus hamn till Gaza, så kan ni glömma att EU kommer hjälpa er att komma på fötter ekonomiskt igen och ni blir EU:s (första?) u-land”. Det är bara att välja, mr.Papandreo.”

  Det politiska spelet är grisigare än vi ens kan förstå, vi som vill ha fred, demokrati och rättvisa. Det handlar som vanligt om att slicka Mammon i röven!
  ——————-
  Här får du ett ordspråk, tillika min header på bloggen, på latin: ”Concordia civium murus urbium” = harmoniska medborgare är städernas murar.
  ——————–

  Fick ett föra-vidare-budskap och sköter mina plikter….
  Skjut den här pilen ▬▬▬►till alla Du bryr dig om. Om du får 5 tillbaka, är du verkligen älskad ; )

  ——————
  Här får du ett till: ”Ab imo pectore; cura, ut valeas” = Av hela mitt hjärta; sköt om dej.

  Kram
  Kao

 2. silverstare skriver:

  Hej Kao!
  Du fångar också mina tankar så bra. Men jag skulle bra gärna vilja veta vad det handlar om egentligen. Det där med Israel och att de kommer undan med allt av brott mot alla lagar och förordningar. VAD är det som Israel har eller förfogar över eller handlar det om strategisk krigsplats eller vad faen är det som gör att alla låter dem hållas på detta makabra sätt. Mörda, krigsbrottsöverträdelser, rena pirateriet med mördarvapen mot ländernas egna medborgare. Och de kommer undan. igen och igen och igen. Helt jävla obegripligt!

  ..hee..hee struntar i pilen men tackar för fina citat på latin.

  Ab imo pectore; cura, ut valeas till Dej!

  Kram från
  Silverstare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s